piątek, 31 stycznia 2014

W wiejskiej spiżarni przysmaków bez liku...

Uczniowie klas 4-6 są w trakcie prac nad projektem : „W wiejskiej spiżarni przysmaków bez liku a wszystkie zamknięte w słoiku”
Wiersz M. Kownackiej był inspiracją do naszych działań.
W spiżarni na półkach
zapasów bez liku
są dżemy, kompoty
złoty miód w słoiku.
I cebula w wianuszku
i grzybki suszone
są główki kapusty
ogórki kwaszone.
A gdy będzie w zimie
tęgi mróz na dworze,
zapachnie nam lato
gdy słoik otworzę.
Uczniowie mają za zadanie wybrać na prezentację w szkole przysmak przygotowany z rodzicami na tegoroczną zimę. Każdy wymyśli nazwę regionalnego produktu i wykona metkę z opisem składników.
Festiwal smaków odbędzie się po feriach. Już nie możemy się doczekać.
nauczyciel przyrody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz