poniedziałek, 24 maja 2021
20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczoły!
Czy zastanawiałeś się kiedyś skąd biorą się owoce i warzywa, które tak bardzo lubisz.
Tak zawdzięczamy je pszczołom, od nich jesteśmy zakeżni.
Zapylanie to proces niezbędny do powstawania owoców i nasion.
Najwięcej kwiatów zapylają pszczoły miodne i trzmiele ale do zapylaczy zaliczamy także pszczoły murarki i samotnice.
Wyginięcie pszczół lub ograniczenie ich liczby będzie wiązać się z nieodwracalnymi stratami w gospodarce i środowisku przyrodniczym Ziemi.
Dbajmy o te owady, zostawiajmy nieskoszone łąki, sadźmy miododajne rośliny.
Zdjęcia Agnieszka G. i Weronika K. z klasy 7
Monika Krzeszowska
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz